Συμβουλές απο τη ΣΜΙΛΗ.

 • Τι χρειάζεται το παιδί …

  Το παιδί σας χρειάζεται αγάπη, ζεστασιά και ασφάλεια. Έχει ανάγκη να νοιώθει πως το αγαπούν. Το χαμόγελο, το αγκάλιασμα, το φιλί, είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξή του. Εκδηλώσεις στοργής και αγάπης είναι ζωτικά στοιχεία για να μεγαλώσει σωστά.

  Για τη βελτίωση και εξέλιξή του επίσης χρειάζεται αγάπη. Μη χρησιμοποιήσετε ποτέ αρνητικούς ή απορριπτικούς τρόπους για να διορθώσετε κάποιο λάθος που έκανε. Ποτέ βία ,τιμωρία, απειλές, δημιουργία ενοχών κ.λ.π. το παιδί κινδυνεύει να χάσει την αυτοεκτίμηση του και εσείς δε θα έχετε τα αποτελέσματα που περιμένατε. Θυμηθείτε, χρειάζεται αγάπη. Έτσι μόνο διορθώνεται και μαθαίνει το παιδί. Είναι πολύ απλό λοιπόν, αρκεί να του δείξετε το σωστό με Αγάπη.

 • Ανάληψη πρωτοβουλιών από τα παιδιά ...

  Κάποια στιγμή το παιδί ζητάει να κάνει μόνο του κάτι π.χ. να φάει μόνο του, να ντυθεί μόνο του, να ποτίσει τα λουλούδια κ.λ.π. Δώστε του θάρρος σε αυτή του την προσπάθεια γιατί τώρα που το ζητάει είναι και έτοιμο να το κάνει. Στην αρχή θα λερωθεί π.χ. όταν τρώει, στη συνέχεια όμως θα τελειοποιηθεί.

  Αγνοείστε την αδυναμία του και λίγο αργότερα θα επαινείτε τις επιτυχίες του. Η διάθεση και το θάρρος του να κάνει μία εργασία είναι εσωτερική ανάγκη που θα εκδηλωθεί αργότερα σε ανάληψη ευθύνης και πρωτοβουλίας. Ενθαρρύνετε το λοιπόν. Είμαστε βέβαιοι ότι ή έννοια του <<τεμπέλη>> δεν αρμόζει στη φύση του παιδιού καταλήγει όμως εκεί δυστυχώς, όταν οι συνεχείς παρατηρήσεις, διορθώσεις και ή αρνητική κριτική των μεγάλων αποτελούν τον κανόνα διαπαιδαγώγησης!

 • Φερθείτε στο παιδί σας με σεβασμό ...

  Προσπαθήστε να καταλάβετε τα συναισθήματα του παιδιού σας και να τα ενσωματώσετε στην οικογενειακή σας ζωή. Οι γιορτές πλησιάζουν. Κάνετε μαζί του σχέδια για τις ημέρες αυτές. Συζητήσετε μαζί του. Πάρτε μαζί του αποφάσεις, όποτε βέβαια είναι δυνατόν. Φερθείτε του με σεβασμό και ευγένεια.

  Ακούστε το, όταν θέλει να σας πει κάτι. Θυμηθείτε ότι αυτά που φαίνονται σε εμάς ασήμαντα,μπορεί να είναι πολύ σημαντικά για κείνο. Όταν μιλάτε μαζί του, σκύψτε,ή καθίστε, ώστε να βρίσκεστε στο ίδιο ύψος με αυτό και να το κοιτάζετε στα μάτια όσο σας μιλάει. Θα νιώσει όμορφα. Θα νιώσει την προσοχή σας. Θα νιώσει την αγάπη σας να το αγκαλιάζει. Θα νιώσει πως είναι σημαντικό μέλος της οικογένειάς του.

 • Παιδιά προσχολικής ηλικίας και παιδικός σταθμός ...

  Τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας πρέπει να βρουν στον παιδικό σταθμό ένα οργανωμένο περιβάλλον, προσαρμοσμένο στις δικές τους απαιτήσεις που να τους δίνει την ευκαιρία να κινούνται ελεύθερα, να αυτο-εξυπηρετούνται και να δραστηριοποιούνται. Έτσι ενθαρρύνεται και υποβοηθείται ή αυτο-ανάπτυξή τους.

  Όταν το παιδί διαλέξει το ίδιο την δραστηριότητα του, συγκεντρωθεί σε αυτή και την φέρει εις πέρας, επιδεικνύει εκπληκτικές ικανότητες και κατακτά όλο και υψηλότερα επίπεδα ανεξαρτησίας, αυτογνωσίας και κοινωνικότητας.

 • Τα οφέλη της στοργής και της κατανόησης στην εξέλιξη των παιδιών ...

  Οι συνθήκες ζωής στο σπίτι και στο σχολείο συντελούν στο να προοδεύσει και να ευτυχήσει ένα παιδί.

  Όλα τα παιδιά έχουν από τη φύση τους προτερήματα που εξελίσσονται σε προσόντα, εφ όσον μεγαλώσουν με κατανόηση, στοργή, και αγάπη. Αν λείψουν αυτά, ή εξέλιξη ατονεί και τα παιδιά αποκτούν ελαττώματα, γίνονται νευρικά, εγωιστικά, φοβισμένα ή και επιθετικά. Δηλαδή, δυστυχισμένα παιδιά.

   Βλέπετε τις χάρες των παιδιών σας με αγάπη και θα γίνουν αφετηρία μιας ευτυχισμένης ζωής.

 • Μητέρα, η πρώτη παιδαγωγός ...

  Μητέρα, η πρώτη παιδαγωγός. Το δικαίωμα της μάνας ιερό.

  Ο ρόλος της πρωταρχικός και η επιρροή της βαθιά και διαχρονική. Το πρώτο πρόσωπο που αντικρίζει το βρέφος είναι η μητέρα του, γι αυτό κανείς δεν αμφισβητεί την επίδρασή της στον χαρακτήρα του. Το ζητούμενο είναι να είναι θετική η επίδραση αυτή. Με πυξίδα το ένστικτο και τη διαίσθησή της, διαμορφώνει την ψυχή και το πνεύμα του παιδιού της, ακούγοντας τη φωνή της καρδιάς της. Προσοχή όμως. Η μητέρα δεν πρέπει να γίνει εγωκεντρική. Δεν πρέπει να λησμονήσει τον υψηλό προορισμό της.

  Πρέπει να ξέρει πως με τη στάση της, το παράδειγμά της και τα μηνύματα που δίνει, καθοδηγεί στην εξέλιξη του παιδιού της. Ο Ίψεν έστειλε το μήνυμα στις νέες μητέρες, να είναι τόσο ικανές, ώστε να δημιουργούν μικρές ψυχούλες παιδιών σε ισχυρές, ευγενικές και ωραίες που θα γίνουν ψυχές ενηλίκων όρθιων και δυνατών.

 • Το πρώτο πανεπιστήμιο για τα παιδιά είναι ο παιδικός σταθμός ...

  Το πρώτο πανεπιστήμιο για τα παιδιά είναι ο Παιδικός Σταθμός.

   Η ηλικία από δύο χρονών έως έξι, είναι εξαιρετικά σημαντική από άποψη δεκτικότητας.

  Το παιδί όταν »δουλέψει» σωστά αυτά τα χρόνια, θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση και αγάπη για εργασία και μάθηση. Στον Παιδικό Σταθμό θα μάθει , να βλέπει, να παρατηρεί , να ακούει, να αγγίζει, να πειραματίζεται. Έτσι θα βοηθηθεί και θα του δοθούν στοιχεία απαραίτητα για τη σωστή , τη βαθιά μελέτη του γύρω του περιβάλλοντος.

  Το παιδί, αφού ολοκληρώσει τον κύκλο των δραστηριοτήτων του σχολείου, θα έχει αναπτύξει την ικανότητα να λύνει τα προβλήματά του μόνο του, αρκεί να δουλεύει μέσα σε μία ήρεμη ατμόσφαιρα, με τους δικούς του ρυθμούς, χωρίς πιέσεις. Εμείς αυτό που κάνουμε, απλά, είναι να το ενθαρρύνουμε για τις προσπάθειές του .

 • Η σωστή αγωγή στην προσχολική ηλικία ...

  Η σωστή αγωγή στην προσχολική ηλικία προαναγγέλλει ευτυχισμένους ενήλικες.

  Όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι στην παιδική ηλικία διαπλάθεται ο χαρακτήρας των παιδιών. Η αγωγή των πρώτων χρόνων προαναγγέλλει την ευτυχία του. Ας φροντίσουμε λοιπόν για την υγεία και την ευτυχία του παιδιού μας. Τα συναισθήματα που θα του μεταδώσουμε πρέπει να έχουν ευεργετική επίδραση πάνω του. Αν εμείς οι μεγάλοι συμπεριφερόμαστε αρνητικά – απόρριψη, τιμωρίες, προσβολές- τότε μπορεί να μείνουν σημάδια ανεξίτηλα στο παιδί που θα το ακολουθούν στην ενήλικη ζωή του, όσο και αν εξελιχθεί μελλοντικά.

  Εμείς οφείλουμε να του δείχνουμε την αγάπη μας, να βλέπει στα μάτια μας την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του ,να του δείχνουμε πάντα το σωστό, ώστε να γίνει ένας χαρούμενος και επιτυχημένος άνθρωπος, δυνατός να αντιμετωπίσει τη ζωή.

 • Πως πρέπει να βοηθάμε τα παιδιά με τις εργασίες ...

  Πως βοηθάμε τα παιδιά με τις εργασίες που τους δίνουμε.

  Οι δυνάμεις ανάπτυξης και εξέλιξης που διαθέτουν τα παιδιά, είναι πολύ μεγάλες. Κατά συνέπεια οι εργασίες που πρέπει να τους δίνουμε οφείλουν να ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες και ιδιαίτερες απαιτήσεις των ικανοτήτων του, που διαφέρουν από ηλικία σε ηλικία και από άτομο σε άτομο.

  Το σχολείο πρέπει να διαθέτει κατάλληλο υλικό ώστε να αναδειχθούν τα προτερήματα και οι κλίσεις του κάθε παιδιού. Επιπλέον αυτό βοηθά τα παιδιά να αναπτυχθούν ψυχικά και πνευματικά και να γίνουν συγκροτημένες προσωπικότητες.

 • Αμοιβαίος σεβασμός ...

  Πρέπει να έχουμε αμοιβαίο σεβασμό. Εμείς να σεβόμαστε το παιδί μας και εκείνο να σέβεται εμάς.

  Το παιδί διδάσκεται από τη δική μας συμπεριφορά είμαστε το πρότυπο του. Όπως του φερόμαστε έτσι μαθαίνει να φέρεται και εκείνο σε εμάς και τους άλλους. Η δική μας συμπεριφορά απέναντί του είναι το καλύτερο μάθημα που μπορούμε να του δώσουμε για τη ζωή.

 • Η αποδοχή που πρέπει να δείχνουμε ...

  Η αποδοχή που πρέπει να δείχνουμε στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας.

  Αποδοχή. Δεχόμαστε το παιδί όπως είναι και όχι όπως θα θέλαμε ή θα έπρεπε να είναι. Του έχουμε εμπιστοσύνη.

  Δεν έχουμε υπέρμετρες φιλοδοξίες ,ούτε παράλογες απαιτήσεις. Δεν περιμένουμε επιτυχίες που είναι πέρα από την ηλικία του και τις δυνατότητές του. Δεν ζητάμε την τελειότητα. Αυτά θα το κουράσουν και θα το απογοητεύσουν. Υπάρχει δε ο κίνδυνος να ακινητοποιηθεί και να παρουσιάσει αρνητική συμπεριφορά.

  Παρέχουμε λοιπόν τα ερεθίσματα και το αφήνουμε να αναπτυχθεί με τους δικούς του ρυθμούς. Να είστε σίγουροι πως θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα. Θα είναι υπέροχα.

 • Ενθαρρυντική αντιμετώπισή των παιδιών ...

  Φροντίζουμε να τονίζουμε τα θετικά σημεία στις ενέργειες των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

  Είναι σημαντικό για ένα παιδί να νοιώσει το παιδί καλά με τον εαυτό του, να εκτιμήσει τον εαυτό του. Του τονίζουμε λοιπόν τα θετικά στοιχεία, του δείχνουμε το ωραίο "μου αρέσει πολύ αυτό……." όχι τα αρνητικά, τα λάθη του. Αυτά τα γνωρίζει Πολύ Καλά.

  Εμείς το βοηθάνε να νοιώσει ότι αξίζει – έτσι έχει πολλά περιθώρια για βελτίωση και παίρνει το θάρρος να συνεχίσει τις προσπάθειες του

 • Εξαναγκασμός και αμοιβή στα παιδιά ...

  Η έλλειψη του εξαναγκασμού, της τιμωρίας, της διάκρισης των επαίνων και γενικά η αξιοπρεπής στάση των ενηλίκων απέναντι στα παιδιά είναι βασικοί και απαραίτητοι όροι για το χτίσιμο της προσωπικότητας τους.

  Δεν πρέπει να γίνονται συγκρίσεις ούτε βραβεία πρωτεία ή τιμωρίες. Όλα αυτά προσβάλλουν ορισμένα παιδιά τα μειώνουν αλλά και μετατοπίζουν το ενδιαφέρον τους από την εσωτερική ανάγκη που έχουν για ωφέλιμη δράση σε εξωτερικούς σκοπούς για απόκτηση υπεροχής. Η έλλειψη των διακρίσεων -σε αντίθεση με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι- δυναμώνει τη βασική εσωτερική αγάπη για εργασία, παράλληλα αναπτύσσει την αγάπη των παιδιών μεταξύ τους που χαίρονται και θαυμάζουν την επιτυχία του άλλου, αλλά και λυπούνται για τυχόν αποτυχία του όπου και προσπαθούν να το βοηθήσουν.

  Η επιτυχία εδώ του ενός δεν μειώνει τους άλλους, αλλά τους κάνει να χαίρονται μαζί του. Έτσι αναπτύσσονται αισθήματα αλληλεγγύης μεταξύ των και πραγματικά αισθήματα αγάπης. Υπάρχει δε πάντα μια ανταπόδοση γιατί για κάθε παιδί υπάρχει ένας τομέας που θα μπορέσει να βοηθήσει τον άλλον.

 • Η αλληλοβοήθεια σπιτιού και σχολείου ...

  Το παιδί έχει ανάγκες βαθύτερα πνευματικές και κοινωνικές. Αυτές θα ικανοποιηθούν σε ένα καλά οργανωμένο σχολείο, αλλά είναι απαραίτητη και η βοήθεια του σπιτιού. Το σχολείο θα κάνει κατά τη διάρκεια της χρονιάς διάφορες εκπαιδευτικές επισκέψεις με στόχο τη γνώση και τη διασκέδαση του παιδιού.

  Θα ήταν όμως πολύ σημαντική και η προσφορά του σπιτιού σ αυτό, πχ, οι γονείς μπορούν να κάνουν με το παιδί τους διάφορες επισκέψεις όπως στο λιμάνι να δουν τα πλοία στο αεροδρόμιο στα τρένα. Μπορούν να πάνε βόλτα στην ακρογιαλιά στο βουνό στην εξοχή στο χωριό. Να νιώσουν από κοντά τη φύση να δουν τα αγριολούλουδα να ακούσουν τα πουλιά.

  Να γνωρίσουν διάφορους βιοτέχνες όπως το μαραγκό το μαρμαρά το αγγειοπλάστη. Να επισκεφθούν κάποιο μουσείο κλπ. Βέβαια πρέπει να έχουμε κατά νου πως για να έχουν όλα αυτά ευεργετική επίδραση πάνω στο παιδί μας θα πρέπει να αισθάνεται συνεχώς την αγάπη μας γύρω του. Δηλαδή την έμπρακτη εκδήλωση πως η συντροφιά και η δράση του μας χαροποιούν. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πως όλη αυτή η προσφορά των γονιών μένει χαραγμένη στη ψυχή του και το βοηθάει κάθε μέρα και περισσότερο να ξεπεράσει τις αδυναμίες του και τα προβλήματα του.

 • Συμβουλή από την παιδίατρο του σχολείου ...

  Οι γονείς πρέπει να φροντίσουν ώστε τα παιδιά να τρέφονται υγιεινά. Από την προσχολική ηλικία να συνηθίσουν να καταναλώνουν τροφές ωφέλιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό ώστε να προστατευθούν και απο την παχυσαρκία ελέγχοντας την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού τους.

  Η παιδική παχυσαρκία στις μέρες μας έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας και είναι πολύ επικίνδυνη γιατί θα παρουσιάσει προβλήματα στην ενήλικη ζωή του παιδιού. Έχει αποδειχθεί ότι η παιδική παχυσαρκία συνδέεται στενά με τις μελλοντικές καρδιοαγγειακές παθήσεις της ενήλικης ζωής των ανθρώπων. Οι βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία αρχίζουν από την παιδική ηλικία.

  Για αυτό οι γονείς πρέπει να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης έγκαιρα. Αυτό έχει ευεργετικό αποτέλεσμα στις διατροφικές συνήθειες των μικρών παιδιών. Μάθετε τα να αγαπάνε τα φρούτα τα λαχανικά τα όσπρια και όλες αυτές τις τροφές που χτίζουν έναν γερό οργανισμό. Όχι για κολατσιό κάθε μέρα αλλαντικά τηγανητά και γλυκά. Βάλτε στο πρόγραμμα του άσκηση τρέξιμο χορό ποδήλατο και μεγαλώνοντας τα παιδιά μας θα θέλουν να αθλούνται συστηματικά.

  Εσείς έχετε την ευθύνη να αποκτήσουν κακές συνήθειες αυτό θα είναι το δώρο σας για μια ενήλικη ζωή.

H ΣΜΙΛΗ στο Facebook.

Copyright © 2019 Smili School ® All Rights Reserved | Web Design & Development BrainArt® Web Solutions | 'Οροι Χρήσης - Πολιτική Απόρρητου

 

MENU

a

Copyright © 2019 Smili School ® All Rights Reserved  |  Web Design & Development

BrainArt® Web Solutions | 'Οροι Χρήσης - Πολιτική Απόρρητου

Copyright © 2019 Smili School ® All Rights Reserved
'Οροι Χρήσης - Πολιτική Απόρρητου | Web Design & Development

BrainArt® Web Solutions